rafting meets booze cruise op de Danube river - Reisverslag uit Bratislava, Slowaakse Republiek van SiuSan Oei - WaarBenJij.nu rafting meets booze cruise op de Danube river - Reisverslag uit Bratislava, Slowaakse Republiek van SiuSan Oei - WaarBenJij.nu

rafting meets booze cruise op de Danube river

Door: $iui

Blijf op de hoogte en volg SiuSan

30 Juli 2007 | Slowaakse Republiek, Bratislava

Hoi allemaal!

Ik schrijf dit vanuit het huis van mijn vriendin Petra en haar vriend Rado, die we Tocho noemen, vraag me niet waarom..
Ik kwam vrijdagavond hier in Bratislava aan. Nieuwe ervaring, want ik kan hier echt niets van de taal verstaan en veel mensen spreken ook geen engels of duits. Gelukkig kwam petra me van het station ophalen.
Eerst hebben we wat door de binnenstad gewandeld en op een paar terrasjes gezeten. Het was erg warm (35 graden ongeveer) en lekker weer!! :-)
Bratislava heeft een gezellige binnenstad, met veel wandelstraten met terrasjes enzo. Echter, veel van de buitenwijken bestaan uit gigantische blokkenflatgebouwen, best deprimerend. De mentaliteit hier is ook heel anders dan in West Europa door een verleden van communisme en socialisme, waar ik eigenlijk niet heel veel vanaf weet. Het is hier bijvoorbeeld normaal om als je langs een weiland met mais of een andere groente rijdt, om dan de auto langs de kant van de weg te zetten en gewoon wat mais mee te nemen. Dat komt nog uit de socialistische tijd toen alles van iedereen was.
Ik was erg benieuwd naar Petra's huis, omdat ze had gezegd dat het een hut in een tuin was en geen officieel huis. Wat blijkt was dat ze een stuk land hebben gekocht wat vroeger een soort heel groot volkstuintje was (enkele hectares). Op zo'n volkstuin mag je officieel geen huizen bouwen, dus daarom heet hun huis een hut, maar het is eigenlijk gewoon een villa, die niet onder doet voor een wat kleiner huis in Bosch en Duin. In NL zou alleen een miljonair zoiets kunnen doen, hier is dit de goedkoopste manier van leven. Gek he?! Ze hebben hun huis dus zelf gebouwd en bedacht en het is ontzettend mooi! Het ligt op een heuvel met uitzicht over de stad en aan de bosrand, zodat ze soms vossen of herten in de tuin hebben.

Zaterdagochtend stonden we vroeg op, want voor het weekend hadden we kano-plannen. Petra en een groep van haar vrienden hadden 8 kano's gehuurd, waarmee we over de Danube (Donau) gingen varen. We ontmoetten de rest van de 17 mensen bij de rivier en daar waren we eerst een tijd bezig met het oppompen van de kano's en het tactisch lokaliseren van de auto's langs de route. Toen was het zover! Ik bemande samen met Petra een kano..
De Danube bestaat uit 2 delen: een nieuw kanaal dat voor de scheepvaart wordt gebruikt en een oud deel, dat afgedamd is en omringd door oorspronkelijk bos. Daar voeren wij dus op, erg mooi!!! De hele dag zijn we niemand tegen gekomen en waren we midden in de natuur. We peddelden wat, dobberden wat en zwommen wat. Ik deed mn best om de manen van de rest te leren (Latso, Vlasto, Medved, Soesna, etc.) en had er een dagtaak aan om alle bierblikjes die me werden aangeboden af te slaan. De rest was al vanaf 8u aan het bier, maar ik hou helemaal niet van bier en moest bijna kotsen van al die naar bier stinkende mensen, haha! Bier geldt onder de slowakijnen niet als alcohol, dus het vloeide dan ook continu! Ik dronk alleen water en dronk 1 maltbiertje van Vlasto, die een zelfgemaakt t-shirt aan had van within temptation (band uit utrecht!!). De meesten spraken wel wat engels, dus ik heb me niet verveeld. Ik kon eindelijk weer eens over skien praten, want de meeste van hen zijn ook fanatieke skiers en ik ben al uitgenodigd voor een toerski trip in de winter!!
Aan het eind van de middag waren we bij een tjarda (=hongarijns cafe), waar we gefrituurde vis aten en kofola (=soort slowakijnse cola) dronken, en bier natuurlijk :-D Even verderop maakten we ons kamp voor de nacht. Petra en Tocho waren vergeten een tent mee te nemen en het begon te regenen, maar gelukkig mocht ik bij 2 anderen in de tent slapen.. Ik ben toch net wat minder gewend aan camperen in de natuur dan de rest. We maakten een kampvuur onder een boom en daarboven werden stukken spek en brood aan takken geregen en gebakken. Ik kreeg ook een toast met bacon, wel cool hoor, lekker basic allemaal! Bij de tjarda dronken we nog wat, ik dronk een soort schnaps/sligowitz om goed te slapen.. Medved vermoordde alle muggen in onze tent en we sliepen heerlijk!
De volgende ochtend voeren we weer verder. Er waren onderweg wel wat kleine rapids (stroomversnellingen), maar nix gevaarlijks. Er zijn heel veel vogels langs de Danube en de meest bijzondere die we zagen was een zwarte ooievaar. Ook zagen we een waterslangetje zwemmen. De oude Danube mondde uit in de nieuwe Danube en we legden aan een strandje aan voor de lunch, bestaande uit brood belegd met allerlei soorten pasta's uit tubes. Dus broccolipasta, champignonpasta, zalmpasta etc.. Interessant ;-)
Petra en Medved gingen de Danube overzwemmen en dat lukte makkelijk.
Uiteindelijk waren we rond 17u op onze eindbestemming bij een dorpje waar de auto's stonden. De kanoos werden dus weer schoongemaakt en opgevouwen en we reden terug richting Bratislava. Onderweg aten we nog bij een Tjarda. Toen we uiteindelijk om 22u thuis waren, waren we doodmoe en vielen we na een heerlijke douche in coma..

Vandaag zijn Petra en Tocho werken en het regende heel hard, dus ik had niet zo'n zin om de stad in te gaan. Heb ik mooi even de tijd om met thuis te skypen en mn mail te lezen en dit te schrijven en verder te lezen in mn boek (pride and prejudice).

Nou, tis een heel verhaal geworden.. Kzal proberen wat foto's op mn andere site (siui.hyves.nl) te zetten.

Veel liefs! SiuSan

• 30 Juli 2007 - 17:01

Marlies:

Hee!

Dit klinkt weer als oude, vertrouwde vakantieacties: lange dagen met veel spektakel (en veel drank)! Mooi hoor...
    Geniet weer even lekker van de rust :)

Kus, Lies

• 30 Juli 2007 - 18:06

Nel Van Der Kooij:

Lieve San,
    Wat leuk dat je vandaag de tijd had om zo uitvoerig over je Slowaakse avonturen te vertellen. Want avonturen zijn het in mijn ogen beslist en ik vind het leuk om ze via jouw beeldende verhalen mee te maken. Je doet en passant ook weer aardige indrukken op van zo'n andere samenleving.
    Ik heb het net ook weer voorgelezen aan Oma, die er zo van meegeniet, dat ze zei: Je moet Tante Mies ook maar eens wat voorlezen, die vindt dat ook leuk. Dat ga ik morgen proberen. Daarna ben ik een paar dagen elders, maar ik verheug me alweer op je volgende bericht.
    Fijn dat je zo goed slaapt, en het zal ook prettig geweest zijn om vandaag een rustig dagje te hebben.
    Liefs van Tante Nel.

• 31 Juli 2007 - 13:23

Petra:

Hey Oei,

Zal ik me dan toch maar Puite noemen, anders wordt t zo verwarrend.
    Lekker zeg, zo'n actieve vakantie. Heel veel plezier nog en geniet van de mooie natuur.

Groeten, Puite (haha)