fotoos en Kruger NP - Reisverslag uit Pretoria, Zuid-Afrika van SiuSan Oei - WaarBenJij.nu fotoos en Kruger NP - Reisverslag uit Pretoria, Zuid-Afrika van SiuSan Oei - WaarBenJij.nu

fotoos en Kruger NP

Door: Siui

Blijf op de hoogte en volg SiuSan

20 December 2005 | Zuid-Afrika, Pretoria

Daar ben ik weer! Heb net een hele apotheek doorgeslikt (antibiotica, paracetamol en brufen, hoestdrank en keelspray) en ik voel me nu wel redelijk ok :-D

Het is me eindelijk gelukt wat fotoos te uploaden op mn msn weblog http://spaces.msn.com/members/siui
Er staan fotoos op van Pretoria en de eerste 2 weekendtrips, ik zal binnenkort ook die van Kalafong en Kruger er op zetten. Enjoy!

ML slaapt nu bij van haar nachtdienst, dus ik vertel maar ff over Kruger..
Vrijdag was het natioale feestdag hier, dus konden we al vroeg vertrekken naar het oosten. We sliepen vlak bij de Kruger Gate in een indiase backpacker. We gingen vroeg slapen, want we wilden de volgende ochtend vroeg starten in Kruger, omdat je dan meestal de meeste dieren ziet. Dus om 5.30 waren we bij Numbi Gate. We mochten voor de local fee naar binnen omdat we hier 'residents' zijn, dat scheelde weer 200 RAND pp! Vlak na de entry gate zagen we de eerste rhino al. Waarschijnlijk een zwarte (die zijn hier zeldzamer dan de witte). WEETJE 1: Het verschil tussen zwarte en witte rhino's zit m niet in de kleur, al zou dat het meest logisch zijn. Nee, het woord white komt van het NLse wijd, wat slaat op de bredere bek van de ene soort. Verder kun je ze onderscheiden doordat witte neushoorns in groepen leven en zwarte meer alleen en witte eten dacht k gras en zwarte struiken (of was t nou omgekeerd?).
We hadden de afstand tot ons rest camp een biekie onderschat, het bleek 200 km te zijn, dus maar goed dat we zo vroeg waren begonnen. We hielden er redelijk de vaart in, maar je mocht niet harder dan 50 en dat is ook niet relaxed, want dan mis je alle dieren. Onderweg zagen we verder: giraffes, olifanten, hippo's (met 2 baby's!), struisvogels (pa, ma en 3 kinders), een schildpad, zebra's, 1000-en impala's, kudu's, allerlei andere soorten bokachtigen, buffalo's en nog veel meer.
WEETJE 2: Impala's hebben een MacDonalds M op hun kont. Dat is omdat zij fastfood zijn voor de leeuwen, impala's zijn namelijk de meest overvloedige dieren hier ;-)
We kwamen pas 's avonds om 17u aan in Olifants Rest Camp. We (Frances, ML en ik) waren alle 3 behoorlijk overhit geraakt. Het was zoooooooooo heeeeeeeeeeeet in de car.. Als we een koud flesje drinken kochten, was het na een kwartier al zo warm als thee. We namen heerlijke douche en rustten wat uit. Frances ging na het eten een nightdrive doen, dat is een georganiseerde safari bij nacht. Ze zag oa hyena's en een python. ML en ik gingen weer vroeg slapen, want wij wilden om 3.30 op voor een morning walk. Zo gezegd zo gedaan. We werden om 4.00 bij onze hut opgehaald door een safari car met 2 bewapende rangers (Julius en Laurens, de laatste werd medium lekker bevonden door ons alle 3). Er waren nog 5 andere toeristen mee. We reden eerst een uur naar een gebied waar veel dieren zouden kunnen zijn. Onderweg zagen we een giraffe langs de kant van de weg liggen slapen en we zagen een moeder met baby hippo over de weg naar het water rennen. WEETJE 3: Hippo's zien erg weinig en rennen daarom altijd over vaste routes naar het water. Hierdoor worden een soort paden uitgesleten. Deze paden lijken erg op (mensen) wandelpaden, waardoor er nogal eens mensen onder de voet worden gelopen door rennende hippo's.
Ergens midden in Kruger stapten we uit de car en gingen we lopen, op zoek naar dieren. In de verte zagen we giraffes en struisvogels en na een tijdje redelijk dichtbij een groep kudu's. Maar we kwamen maar geen olifanten, rhino's of leeuwen tegen :-( Dit kwam wrs door de harde wind (tot WK 10 de nacht ervoor), waardoor alle dieren aan het schuilen waren. Op de terugweg stonden we toch ineens oog in oog met een olifant :-). Jippie! Twas een hele grote bull. WEETJE 4: Olifanten en rhino's gooien na het badderen vaak zand over hun rug. Dit is om alle bacterien, parasieten en insekten te verstikken. Na enige tijd lopen ze dan naar een boom en gaan daar staan schurken.
Op de terugweg in de auto zagen we natuurlijk nog 2 olifanten, heel dichtbij, een bokbeest met een wite cirkel om zn kont (ben ff vergeten hoe die ook al weer heten..), en in de verte zagen we nog een hippo op de oever staan drinken uit de rivier.
Om 9.30 vertrokken we richting de dichtstbijzijnde gate. Ik reed lekker door, maar stopte wel voor de olifanten die direct langs de weg stonden (erg veel, Kruger heeft op t moment last van overpopulatie, ze hebben 15000 olifanten, wv 5000 teveel!!!) en we zagen.. een kameleon! Erg cool! Die dingen lopen erg vaag, ksnap nu waarom chris zich chameleon noemt :-p Om 11.45 waren we bij de gate en verlieten we het park.
We reden terug over de kortste route, wrs niet de snelste, want het bleek een weg door enorme bergen (kleine drakensberg) te zijn. Het regende en was mistig, dus we reden rustig. Het uitzicht was echt SUPER!
's Avonds kwamen we om 18.30 ofzo aan, dus dat was nog heel netjes. We waren wel doodop, maar het was echt de moeite waard. Ik denk wel dat als ik opnieuw kon kiezen ik liever 2 dagen langer in Kruger was gebleven..

Tot zover maar even. Ik ga ook even plat.
Liefs en tot snel! $$ (ook namens ML)

• 20 December 2005 - 12:16

Tom:

Gaaf!! Lijkt me echt super om al die dieren in t wild te zien.

• 20 December 2005 - 12:17

Fleur:

Wauw, dit klinkt echt supergoed! Gaaf zeg, en ook leuk dat je het zo uitgebreid hebt verteld.

• 20 December 2005 - 12:24

Hans:

Klinkt allemaal heerlijk daar!!, ondanks de vermoeiende hitte en lange dagen. Het is echt super leuk om jullie berichtjes te lezen, er wordt zo ook hier genoten van jullie leuke avonturen :)
    Groetjes van Hans en Laetitia

• 20 December 2005 - 21:31

Banja:

Hee! gave foto's zeg, jullie slaapplaats ziet er een beetje gewoontjes uit maar dat park & de natuur ziet er echt supermooi uit. Als je het daar te warm vind, mag je best wel ruilen hoor! Je krijgt de groetjes van Manasse, kwam ik tegen in het (saaie) stairway. Ook seer fijne kersfees en gelukkig niejaar! bedankt voor je kaart.
    Groetjs Tanja Banja

• 21 December 2005 - 07:58

Truke:

Ik ben benieuwd naar het moment dat jullie oog in oog komen te staan met de Koning der dieren.Maar zo lijkt het mij al spannend genoeg.
    San, ik vind jou wel een bikkel hoor dat je dat allemaal doet terwijl je rondloopt met boven de 39 gr koorts!

• 21 December 2005 - 12:01

Anneke:

He Siusan, Leuk zeg al die dieren!
    Ja Kruger is echt superleuk om naar teo te gaan, goewel je het dan na 2 dagen ook wel weer gezien hebt en giraffen e.d. niet meer zo interessant zijn.
    In Swaziland heb je ook een wildpark waar je leuk kunt kamperen.
    groetjes Anneke (Diak)

• 21 December 2005 - 13:19

Ben:

Hee Suus, heb je de Hollandse leeuw nog gezien?
    Veel plezier!

• 22 December 2005 - 12:45

SiuSan:

Haha, de hollandsche leeuw nog niet gezien, die verstopt zich denk ik ergens met een lekker koud biertje in zn klauwen! ;-) X

• 23 December 2005 - 09:31

Weetz:

wauw dit is ook nog leerzaam om te lezen!

grtn