SiuSan sponsort douane met 70 euro! - Reisverslag uit Coffee Bay, Zuid-Afrika van SiuSan Oei - WaarBenJij.nu SiuSan sponsort douane met 70 euro! - Reisverslag uit Coffee Bay, Zuid-Afrika van SiuSan Oei - WaarBenJij.nu

SiuSan sponsort douane met 70 euro!

Door: $$ en ML

Blijf op de hoogte en volg SiuSan

05 Februari 2006 | Zuid-Afrika, Coffee Bay

Beste mensen,

Hier zijn we weer vanuit Coffe Shack bp in Coffee Bay. Even weer vanaf het begin...

Swaziland
De dag na ons vorige bericht hebben we ons prachtige oord in Swaziland verlaten. Na een zeer zware reis (250 km reuzenslalom potholes) en nog honderden km's 'normaal' wegdek kwamen we in de Drakenbergen.

Northern Drakensberg
Het volgende prachtige gebied lag weer op ons te wachten. Uitgestrekte vlaktes gras omgeven door hoge rotswanden. Weer hartstikke mooi. Daar middenin lag onze backpacker met 50 hectare(!) eigen grond.
Bij aankomst lagen de bergen in de wolken. Bovendien was het al avond, dus maar door met onze nieuwe gewoonte: in de bar 'zitten'. Erg mooie bar BTW! We maakten kennis met hyperactieve, roodharige barman Harold. Aangezien hij ons ten onrechte als "duitsers" bestempelde, haalden we ons eerste gratis drankje binnen: Amarula, the spirit of Africa (en dat zou niet de laatste keer zijn ;-)) Verder lagen we vroeg in bed...
De volgende dag stond ons eerste 4 wheel drive avontuur voor de deur: een trip naar Lesotho. Lesotho is een land middenin Zuid-Afrika (grootte van Belgie). Erg arm. Geen auto's, voornaamste vervoersmiddel is de benenwagen, ondersteund door ezels of paarden voor de gelukkigen. We hebben eerst een bergpas moeten trotseren om het land in te komen (wat waren we blij dat we de chico thuis hadden gelaten!). Heavy dirtroads en zelfs door rivieren heen! Op de grens kregen we er weer een stempeltje bij in ons paspoort. Niet van Lesotho, want de uit 2 verrotte caravans bestaande grenspost was verlaten (geen geld om te bemannen). In Lesotho hebben we een schooltje bezocht. Tja, dat is 4 verschillende klassen in hetzelfde lokaaltje met amper inrichting en de slechtste acoustiek die je je kunt voorstellen. Daarna geluncht op een bergje en wandschilderingen van de San (steentijd) bekeken (het kon wat ons betreft alles voorstellen...). Volgende stop bij een Sangoma (soort witch doctor), die de locals voedt met kruidjes tegen de minder ernstige problemen. Tenslotte naar een bierbrouwerij, waar we in de stromende regen in de auto hebben geproefd uit een plastic emmer met een zurige witte substantie. Als laatste hebben we traditionele boerenkool met pap geproefd bij wiskundeleraar/gids Power (wat een naam he?). Vervolgens heeft barman/gids/manager Harold ons levend over de glibberkeien en door rivieren weer thuis gekregen, wat overigens best spannend was (in Lesotho is geen geld voor vangrails).
In de auto op de terugweg waren Sius en ik onze geldtoestand aan het overwegen. Sius had namelijk heel slim 500 rand (70 euro) opgeborgen in haar paspoort. En waar was dat paspoort? In de tas, maar waar waren dan de randjes? Het werd opeens heel duidelijk, waarom we vooraan in de rij gezet waren bij de grenspost, haha! De Zuidafrikaanse douaneman was gesponsord met 70 euro! Ach ja, kan hij ook weer een jaar van leven met z'n 5 kinderen en 3 vrouwen he?! Dat was natuurlijk lachen, gieren, brullen met de hele auto (en inwendig huilen uiteraard, haha).
's Avonds aten we mee in de BPer, erg lekker! Toetje was een cocktail, dus weer naar de bar, waar we een depressieve Harold aantroffen. Wij lieten ons stralende gezelschap op hem los en ineens verdwenen zijn problemen als sneeuw voor de zon! In ruil daarvoor werden ons weer de nodige drankjes "on the house" aangeboden. Intussen beginnen we allebei een goede alcoholtolerantie te ontwikkelen. Het was een gezellige, maar late avond, die eindigde met op een slaapzakje in het gras naar de sterren kijken (de sterrenhemels in ZA zijn echt zoooo baie fockin mooi!).
Volgende dag begon het volgende avontuur, wandelingetje met zn 2en naar de Gudu Falls. Zou zo'n 3 uurtjes duren hadden we gehoord. Het was een stralende dag, dus we lieten de regenjassen in de chico. Het was een stevige beklimming van een 90 graden omhooglopende rotswand, maar het uitzicht was super. Tot onze verbazing zagen we de grijze wolken en bliksemschichten steeds dichterbij komen. Na zo'n 2 uur bereikten we de Falls (wat een miezerig kutstroompje!). Het begon inmiddels meer te onweren, dus met een noodgang vlogen we over de kam. Na een half uur mochten we weer gaan dalen, maar het pad werd steeds minder herkenbaar en de ondergrond werd gladder. Het bleek dat we moesten dalen in een kloof. Inmiddels regende het hard en werd al het water afgevoerd over de rand van die kloof. We kregen dus regenwater van de hele drakensbergen over ons heen en geloof me, dat is veel meer dan de gemiddelde douche hier! Gelukkig lagen de regenjassen in de car :-( Als verzopen katten deden we de veel te steile rotsafdaling. Daarna gelukkig beter pad, maar nog 2 uur moeten lopen voordat we onze oranje held weer zagen staan! Ondertussen hebben we ook nog een rivier overgestoken, waarvan de keien onder water stonden door de regenval, dus schoenen uit en glibberen (Sius gooide nog bijna mijn schoenen met de stroom mee..). We waren doorweekt en ijskoud, dus we vulden de tijd met luidkeels zingen (Ander Hazes niveau). Soppend kwamen we bij de car, waar we eerst alles hebben uitgetrokken en de verwarming hebben aangezet (voor het eerst in Afrika!). Onderweg naar huis hebben we nog een paar lifters meegenomen (bijna net zo verzopen als wij) en pas uren later waren we weer echt droog en warm. Chocolademelk met rum hielp! Naderhand bleek dat we een veel langere route hebben gelopen, dan de bedoeling was... Ach, het was mooi!
Na het eten voor de laatste avond in de bar beland. Sius scherpte de contacten met de barman goed aan, dus bij afrekenen de volgende ochtend was de helft van onze consumpties op mysterieuze wijze van de rekening verdwenen. Ik protesteer niet, haha!

Coffee Bay
Eigenlijk was het plan om niet veel verder dan Durban te reizen, maar toen we om 12u in Durban waren werden we overmoedig. We besloten 'eventjes' door te rijden naar Coffee Bay. Om 19h15 (net op tijd voor donker) kwamen we hier totaal gesloopt aan. 9 uur rijden is eigenlijk net een beetje teveel... We zijn in een strandoord beland met veel hippere mensen dan in de bergen. Weer even flink acclimatiseren voor ons. Gisteren zijn we ingewijd in de rituelen hier. Dagelijks optreden van vijf lokale dansmeisjes (leek het meest op kinderporno) en aparte barregels (het lijkt wel een studentenvereniging). Je mag alleen met links drinken, anders krijg je een buffalo (grote tuit in je mond en je glas wordt erdoor gegoten, zodat je moet atten). Grappig, maar moeilijk. De een na de ander moest op zijn knieen. Misschien moeten we maar gewoon niet drinken hier, haha. Misschien ook wel :-D Sius verbaasde iedereen nog even met haar pool skills door bijna het potje killerpool van de 20 andere spelers te winnen! Na de nodige shooters eindelijk naar bed om weer eens een fatsoenlijke nachtrust te krijgen..
En dat is gelukt! In tegenstelling tot in de bergen staat gelukkig niet iedereen om 5.30u naast zijn bed! Nu hebben we helaas even regen (voor de 2de keer in 3 dagen tot op het bot natgeregend), maar jullie horen binnenkort wel hoe fantastisch(?) het hier is!

Voorbeeld van een lokaal gesprek:
"Howz it?" - "lekkerrrr!" - "Iz it?" "Ja dude, but didn't sleep that long though.." - "Ahhhhhhh, shame..." enzovoorts..

Nu, zoals ome Willem altijd zegt: Tot de volgende keer maar weer rakkers!

$$ en ML

• 05 Februari 2006 - 15:42

Nel Van Der Kooij:

Lieve dames,
    Het is verbluffend wat jullie allemaal aan kunnen. Gigantisch aanpassingsvermogen,een energie waarvan ik me amper herinner dat ik die ooit gehad heb en een vermogen om de lastigste situaties het hoofd te bieden. Word niet te overmoedig a.u.b. We zien jullie hier graag terug!
    En o ja, nog hartelijk gefeliciteerd met het baaie fraaie resultaat van jullie co-schap!
    Tante Nel

• 14 Februari 2006 - 12:29

Anneke:

He Siusan,
    Leuk jullie zijn in de Coffeeshack!! Echt super daar. Hebben jullie ook 'gratis'surfles gekregen van ? (ben z'n naam kwijt).
    groetjes Anneke