zand zand en nog ns zand
Door: Siui
Blijf op de hoogte en volg SiuSan
29 December 2005 | Mozambique, Maputo
Ik zal ook eventjes snel wat van me laten horen, als bewijs dat ik weer onder de levenden ben..
ML heeft het meeste al verteld, maar we zijn hioer echt in het paradijs beland!!! En idd, het doet erg aan Lowlands denken, maar dan veel beter! Je mag je afval gewoon overal neergooien en Fatima's Nest (onze backpacker) is wat LL ooit wilde bereiken met de higher ground, maar dan 1000x beter!
Dan volgt nu een stukje mail dat k aan mn ouders heb gestuurd en eigenlijk ook alles beslaat wat ik hier zou willen vertellen:
"Het is maar goed ook dat we jullie niet konden smsen, want de heenreis kon ik wel huilen. Ik had zo'n spijt dat ik was gegaan.. Het eerste stuk met de Intercape bus vanuit Pretoria naar Maputo was wel goed te doen, maar daar belandden we in zo'n 3de wereld land. Iedereen probeerde ons meteen geld afhandig te maken en ik voelde me echt verloren hier. De busreis met de lokale bus was een hel. Erg oncomfortbale en veel langer dan verwacht. Het duurde uiteindelijk 9 uur, dus in totaal hebben we 24 uur achter elkaar in de bus gezeten. Ik was echt gebroken. Maar wat we hier aantroffen maakt echt alles weer goed! Als het wat bereikbaarder was her, zou ik het echt aan iedereen aanraden. Het is zoooooo mooi! Stranden als in Curacao, met een dorpje als in Indonesie en de backpacker is geweldig! Veel groter dan alle andere backpackers tot nu toe. Een hele gezellige bar en zoveel tenten en hutjes en van alles en alles direct aan het strand! Je wordt wakker en kijkt direct uit op een diepblauwe zee met een wit strand ervoor. En bijna geen mensen! Als er 20 mensen liggen op het stuk strand dat je met je ogen kan beslaan, is het al veel. Vooral jonge mensen, onze leeftijd tot in de dertig en een paar oude hippies. Het eten in de bar is erg lekker! Vanochtend heb ik ontbeten met een citroen-suiker pannekoekje en vanmiddag gelunched met een warm bolletje met tonijn, tomaat en ui. Echt genieten! Ja, achetraf gezien was het het allemaal waard om helemaal hierheen te komen. De terugreis zal wrs wat vlekkelozer verlopen, omdat we dan niet in 1x de hele afstand van hier naar Pretoria doen, maar eerst een paar dgaen in Maputo gaan doorbrengen. Van hier naar Maputo hoeven we niet met de lokale bus, maar kunnen we gebruik maken van de shuttle bus van de backpacker.
Vandaag heb ik gesnorkeld met haaien! ML wilde niet, omdat ze last heeft van zeeziekte, dus ben ik alleen meegegaan op zee-safari, zoals ze dat noemen. Er waren nog 2 NLse vrouwen uit de backpacker en nog wat meer bekenden, dus geen probleem. Ik dacht eigenlijk dat we met dolfijnen gingen zwemmen, maar het bleken "whale-sharks" te zijn. Een heel groot soort haai dat zich gedraagt als een walvis. Ze zwemmen aan de oppervlakte en eten kleine visjes. Ze zijn denk ik 7 a 8 meter lang, echt enorm! Ze zijn grijs met witte vlekjes en hun bek is vierkant, net als een walvis. Ze doen nix, dus erg geschikt om met ze mee te zwemmen. We gingen met een boot de zee op en zodra we er eentje zagen, ging iedereen overboord met zn flippers en zn snorkel en dan zo dicht mogelijk met ze mee zwemmen. Wat veel makkelijker was dan je zou denken. De eerste paar keer schrok ik erg, want toen ik mn hoofd onder water deed was de haai minder dan een halve meter van me af! Ze komen gewoon heel dichtbij, zijn wrs wel gewend aan al die toeristen. Een keer kwam er een met zn bek open op me af zwemmen, toch wel beetje eng, maar ze doen echt niets! We mochten ze niet aanraken, maar dat was makkelijker gezegd dan gedaan. Je moest echt je best doen om van de haai weg te zwemmen, anders zwom hij gewoon tegen je op. Op een gegeven moment waren we omringd door 3 haaien. Je was nog druk bezig naar de ene kijken en dan draaide je je om en dan was er gewoon weer een! Erg leuk dus en heel erg de moeite waard!!
Verder doen we hier lekker nix. Beetje aan het strand luieren met een boek, af en toe even de zee in om te verfrissen. Echt vakantie!
Met mn longontsteking gaat het de goede kant op! Ik ben nu 2 dagen van de antibiotica af. Ik hoest nog wel, maar veel minder en heb geen koorts meer gehad. We zijn wel al behoorlijk in negers aan het veranderen hier ;-) "
Alvast gelukkig nieuwjaar aan iedereen! Vergeet niet die goeie ouwe ABBA hit aan te zetten als het zover is, doe ik ook (in mn hoofd, want ipod liogt in pretoria..)
XXX $iui
29 December 2005 - 16:09
Weetz:
ABBA is als laatste nummer, op mijn "laatste uur van 2005" CD. Oh nou heb ik het verklapt aan de rest, maar dat maakt niet uit...
grtn Wietze -
30 December 2005 - 14:03
Nel Van Der Kooij:
Lieve Siu-San,
Ik moet dit helaas nogal snel lezen in de bieb, maar volgende week krijg ik zelf internet, dat biedt perspectief!
Wat een avonturen beleef je! En je beschrijft ze heel beeldend.
Heerlijk dat deze reis zo gauw na je longontsteking weer mogelijk blijkt.
Tante Nel -
31 December 2005 - 22:30
Marleen:
Hee Liesje,
Zit nu bij je pappie en mammie thuis! Net terug uit Polen, was weer leuk! Mooie verhalen van jullie! Fijne jaarwisseling!!
xx Leentje -
01 Januari 2006 - 18:28
Iris:
ABBA rulez!! -
02 Januari 2006 - 19:09
P.van.bladeren@12move.nl:
Hartstikke gaaf !!Ben jaloers ondanks dat wij net uit Peru en Bonaire terug zijn. Geniet ervan,ook van de mooie mannen?Groeten Peter.